14 Ekim 2011 Cuma

İstanbul'un Lüfer Bayramı


Defne Koryürek’in 2 sene önce başlattığı ”İstanbul Lüfer’e hasret kalmasın” ve Greenpeace tarafından başlatılan”Seninki Kaç Cm” kampanyaları sayesinde avlanma boylarında iyileştirmeler oldu ama şu an için daha fazlasına ihtiyaç var. Lüfer’in avlanma boyutu 14cm’den 20 cm’e çıkarıldı ama lüfer’in devam edebilmesi için en az 24 cm olduğunda avlanması gerekiyor. İşte bu sebeple Defne Koryürek ve Fikir sahibi damaklar bu kampanyayı bir adım daha öne taşıyarak 14-15 Ekim Lüfer Bayram’ını organize ettiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteği ile. Bundan sonra Ekim ayının 3. Cumartesi İstanbul’un lüfer bayramı.
İstanbul Lüfer’e Hasret Kalmasın.
Program oldukça geniş bir yerinden mutlaka yakalayabilirsiniz.
İstanbul’un Lüfer Bayramı
Program
I. Gün,
14 Ekim 2011, Cuma
Açılış
14 Ekim 2011, İstanbul Su Ürünleri Hali – Yenikapı
08:00 – 10:00
Mehdi Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı
Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı sayın Mehdi Eker’in katılımıyla yapılacak ve Yenikapı’daki İstanbul Su Ürünleri Hali’nde gerçekleşecek açılışa SürKoop, İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği, İstanbul Kabzımallar Derneği, İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği gibi belli başlı balıkçı STK’larının yanı sıra, Profesyonel Balıkçı Forumu gibi kıyı balıkçılarının temsilcisi sivil gruplar da katılacaklardır.
“Sucul Kaynaklarımızın Sürdürülebilirliği ve Yeme İçme Sektörü”
14 Ekim 2011, Mutfak Sanatları Akademisi – Maslak
14:00 – 17:00
Mehmet Gürs, chef/işletmeci
Kaya Demirer, Turyid başkanı
Ramazan Öztürk, SürKoop başkanı
Meriç Albay, SÜMDER başkanı
Mutfak Sanatları Akademisi, Maslak’ta gerçekleşecek bu etkinlikte sucul kaynakların küresel ve ulusal durumuna dair bir özet sunumun ardından; genel çerçevesiyle dünya, dar çerçevede ise Avrupa Birliği balıkçılık politikaları bağlamında Türkiye sucul kaynaklarının yönetimi ve yeme içme müesseselerinin geleceğine bu politikaların nasıl etkileri olabileceği tartışılacaktır.
II. Gün
15 Ekim 2011, Cumartesi
“İstanbul’un En Baba Lüferi” olta avı yarışması
15 Ekim 2011, Fındıklı Parkı – Fındıklı
08:00 – 11:30
Amatör ve profesyonel tüm balıkçılara açık bir olta ile balık avı yarışmasıdır.
Yarışmanın birincisine “fish finder” (balık bulucu) armağan ediyoruz! İlk 10′a giren amatör ve profesyonel olta avcılarına da çeşitli süprizlerimiz olacak!
“Anne bak! Lüfer Çizdim!”
15 Ekim 2011, Enstitü – Meşrutiyet caddesi, Tepebaşı
13:30 – 15:30
“Beş yaşındakinin karışı kadardır defneyaprağı’nın boyu, annesinin karışı kadar da sarıkanat’ınki” ya da “Artık büyümüş, olgunluğa erişmiş bir lüferi sırtındaki sarı çizgisinden tanırsın” gibi sözel ifadelerin duvarları bezediği bir ortamda, çocuklarla “lüferin resmi”ni çizeceğimiz ve 05-15 yaş grubuna yönelik olmakla beraber her yaştan katılımcıya açık bir resim atölyesi…
“Boğaz’ın Efendileri”
15 Ekim 2011, Yemek Sanatları Merkezi – Nuruosmaniye, Çemberlitaş
15:30 – 17:30
İstanbul’un son 50 yılında gerçekleşen balıkçılığa denizden tanıklık etmiş emektarları bir araya getiren bir sohbet.
Paralel Etkinlikler
“Neden lüfer?”
11 Ekim 2011, Mutfak Sanatları Akademisi – Maslak
13:00-14:00
Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek Mutfak Sanatları Akademisi öğrenci ve mezunlarıyla buluşuyor. 15 Ekim’de gerçekleşecek olan İstanbul’un Lüfer Bayramı öncesi İstanbul Lüfere Hasret Kalmasın! kampanyasının bir değerlendirmesi yapılacak ve lüferde son durumu paylaşılacak.
“İstanbul’da hiç aç kalınır mı?!!”
11 Ekim 2011, SALT Beyoğlu – İstiklal Caddesi, Beyoğlu
18:30 – 19:30
Geçmiş ve yarının kesiştiği noktada, Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek, şehre bir de “gıdası” üzerinden bakmayı ve İstanbullu’nun hayatta kalma şartlarını birlikte gözden geçirmeyi öneriyor.
“İstanbul Boğazı’nda Balıkların Dünü, Bugünü ve Sorunlar”
14 Ekim 2011, Saint Joseph Lisesi – Moda, Kadıköy
Saint Joseph Lisesi 9. sınıf öğrencileri arasından bir grup gönüllünün Bilimsel Aktiviteler Koordinatörleri yönetiminde hazırladığı 10 dakikalık bir kısa film tüm gün okulun çeşitli yerlerinde gösterilecek.
“Sergi”
14 Ekim 2011, Terakki Vakfı, Özel Şişli Terakki Lisesi – Akatlar, Levent
Şişli Terakki Lisesi, Slow Food Kulübü’nün gün boyu sürecek “İstanbul’un Lüfer Bayramı” konulu afiş ve fotoğraf sergisi Akatlar kampüsü koridorları boyunca gezilebilir.
“İstanbul’un Denizleri ve Sürdürülebilir Balıkçılık”
19 Ekim 2011, Yeşil Ev – Balo Sokak, Beyoğlu
19:30 – 21:00
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Yalçıntaş’ın “Türkiye, 2010 yılında 360 milyon dolarlık su ürünü ihraç etti. Bu yılın ilk 6 ayında ihracat yüzde 25 artarken, yıl sonu için 450 milyon dolar hedefliyoruz.” dediği ve”Bana göre bu ihracat Türkiye’nin potansiyeline göre çok küçük.” diye yakındığı bir sezon açılışı yaşandı, 1 Eylül 2011 günü İstanbul’da. Oysa İstanbul’un denizlerini orkinos, kolyos ve uskumrunun terk ettiğini, lüferin ise bu sularda can çekişmekte olduğunu hepimiz biliyoruz.
İstanbul’un sucul bereketinin korunmasını şehrin hayatta kalabilmesinin teminatı olarak gören Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek, yokoluşun koşullarını ve korumanın metodlarını bu paylaşımda tartışmaya açıyor.
“Konferans”
20 Ekim 2011, Doğa Bilimleri Merkezi – Moda, Kadıköy
18:30 – 19:30
Eski İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği yönetim kurulu üyesi ve Bakırköy Su Ürünleri Kooperatifi başkanı, kıyı balıkçısı Müfit Çıkrıkçıoğlu ve Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar hareketi lideri Defne Koryürek denizlerimizin sürdürülebilirliği ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında tüketiciye düşen sorumluluk üzerine konuşacaklar.

Sonbahar'da Kanyon'da Caz...

Şehre caz geri döndü. Dün 21. Akbank Caz festivali başladı. İlk konser dün Cemal Reşit Rey’de Arild Anderson
Trio idi. Festival 23 Ekim’e kadar devam edecek. Ama konser bileti bulmakta zorlanırsanız ve ya buna bütçe ayırmak istemezseniz Kanyon Avm, Kanyon’da Caz Havası konserlerini bu Pazar Kerem Görsev Trio & Fatih Erkoç konseri ile tekrar başlatıyor. Konser 14:00′de başlayacak 16:00′ya kadar devam edecek. Hafta sonu İstanbul yağmurlu caz dinlemek için kesinlikle çok uygun. İyi bir pazar kahvaltısının üzerine 2 saatlik müzik ziyafeti bizi bekliyor.

12 Ekim 2011 Çarşamba

Bir Zamanlar Anadolu'da...

Filmi gösterime girdiği ilk hafta seyrettim. Hatta bir Nuri Bilge Ceylan filmini neredeyse tam dolu bir salonda ilk defa seyrettim. Filme tek kelime ile meftun oldum diyebilirim. Oyuncuların her birine ama özellikle de Savcı, doktor ve muhtar’a şapka çıkarttım. Yani Taner Birsel, Muhammet Uzuner ve Ercan Kesal her birine ayrı ayrı hayran oldum. Yılmaz Erdoğan’ın ne iyi bir oyuncu olduğunu bir kez daha hatırladım. Nuri Bilge Ceylan’ın kamerasına, görselliğine, seyircisine sorular sorduran senaryosuna hayran kaldım. Film için birçok eleştiri ve yorum okudum ama en iyisi sanırım kadına karşı şiddeti kadın figürü bulundurmadan böylesine anlatabilmesi ve bunu seyirciye aktarmadaki başarısı üzerine okuduğumdu. Neredeyse 2,5 saat süren bu film üzerine sayfalarca yazılabilecek malzeme var ama yapılacak en iyi şey filmi seyretmekle bu masala dahil olmaya çalışmak…

10 Ekim 2011 Pazartesi

Zeytinyağı Yolu


Şimdi tam zeytin hasadı zamanı. Antonina turizmde bu zamana özel harika bir tur hazırlamış. ''Zeytinyağı Yolu Topukyağı'ndan Süperpres'e Lezzet ve Kültür Turu''
28-30 ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek turda Ayvalık, Assos, Edremit, Ezine, Akhisar bölgelerine zeytinyağının izinde keyifli bir yolculuk bekliyor gidecekleri.
İlk durak Erdek ve Marmara Birlik tesisleri, Edincik de topuk yağı, Kemallı köyünde sulu teknikle yağ üretimi ve köylülerin hazırladığı zeytinyağlı baklava tadımı var. Baklavayı tattıktan sonra bir sonraki durak Assos ve antik kentin keşfi var. İlk gece konaklama Assos da. 2. gün Kozlu köyünde elle yağ üretimini öğrenmek ve Edremitte modern üretimin sırları var. Sonraki durak Ayvalık ve güzellikleri. Gün batımı Şeytan Sofrasında.
Son gün Ayvalık zeytinliklerinde zeytin toplamak var ki en şahanesi bu olsa gerek. Sonra topladığınız zeytinlerin yağını çıkartıp şişeleyebiliyorsunuz. Cunda adasında günü bitirip İstanbul yoluna düşüyorsunuz.
Zeytin Altından değerlidir. Bu tur bunu anlamak için biçilmiş kaftan. Detaylı bilgi için; antoninaturizm.com