21 Temmuz 2010 Çarşamba

AYVALIK-CUNDA



Kuzey Ege'nin en güzel duraklarından biri Ayvalık ve Cunda. Sokakları, evleri, yemekleri,zeytinyağı ve denizi aklınızı başınızdan alabilir. Ben ilk defa geçen sene gidebildim acemiliğime denk geldiği için Sarımsaklıda küçük bir otelde kaldım ama tatilimin büyük bir bölümünü Cunda da geçirdim. Denize girmek ve tüm günü denizde geçirmek için Sarımsaklı çok uygun çünkü plajı çok güzel deniz çok temiz. Sarımsaklıdan Ayvalığa sürekli minibüsler kalkıyor gece 02:00'ye kadar ulaşım sorunu yok eğer arabsız gittiyseniz sıkıntı yaşamıyorsunuz. Ayvalık'dan Cunda'ya sürekli dolmuş taksiler var ya da deniz motorlarını da tercih edebilirsiniz.
Sarımsaklı da kalınabilecek birkaç tane yıldızlı otel ve birkaç pansiyon var. Ayvalık da otel ve pansiyon alternatifi çok daha fazla. Özellikle Annettes House, Kelebek Pansiyon,Günebakan Taliani Otel, Taksiyarhis Pansiyon ve Sızma Han Otel alternatifler arasında. Cunda bu sayı dahada fazla. Özellike son 3-4 yıldır Tercih edilen bir destinasyon olması ile birlikte otel, pansiyon sayısı oldukça arttı.
Ayvalığa gidince yapmadan dönülmemesi gerekenler var.
*Sarımsaklı'da mutlaka denize girilmeli.
*Ayvalık kalkışlı yat tekne turları var. 1 gününüzü buna ayırabilirsiniz. Ayvalık koylarını gezerek çok az yerde görebileceğiniz güzellikteki denizin tadını çıkartabilirsiniz. Ayrıca tüplü dalış ile ilgileniyorsanız dalış turları da ilginizi çekebilir. Tekne turları içindede her zevke hitap eden tekneler var kalabalık, eğlenceli ve ya daha sakin ve sessiz bir geziyi tercih edenler içinde özellikle Bambi Tur çok uygun arada bazen klasik müzik çalıyor hepsi bu. Özellikle Akvaryum koyunda mutlaka denize girmekte fayda var.
*Şeytan sofrasını gün batımında mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ayvalık ve Sarımsaklıdan kalkan dolmuşlar ile ulaşabilirsiniz.
*Ayvalık sokaklarında mutlaka keşfe çıkmalı 19. YY'den kalma evleri ve eski sokakların ve arnavut kaldırımların tadını çıkarabilirsiniz.
*Ayvalık Çarşısı içerisindeki İmren Pastanesinde Lor Tatlısının tadına bakabilirsiniz.
Cunda'da yapılacaklar Ayvalık'da yapılacaklardan biraz daha fazla ve yemek alternatifleri daha çok. 2 tüm günümü Cunda'da geçirdim. ilk gün sırf Cunda sokaklarını ve özellikle Rumlardan kalan evleri kiliseleri gezdim. Aşıklar tepesi olarak da adlandırlan tepeye çıktım. Rahmi Koç müzesi tarafından restore edilen Agios Yannis Kilisesi bugünki ismi ile Sevim ve Necdet Kent Kitaplığını gezebilirsiniz. Cafesinde manzaranın tadını çıkararak bişeyler içebilir ve yorgunluk atabilirsiniz.
Cunda'da Kuzey Ege'nin en taze ve güzel otlarından yapılan zeytinyağlılarını, yemeklerini ve en taze balıklarının tadına bakabilir buz gibi rakı eşliğinde bu zevki uzun saatlere yayabilirsiniz. Özellikle sahil şerindinde çok Balık Restaurantları var ama tabiki biraz pahalı gelebilir. Özellikle eğer bütçeniz uygun ise Bay Nihat ve Nesos Restaurantı ziyaret edebilirsiniz. Ama çarşının arka tarafında kalan çok güzel balık lokantalarıda var. Ben gittiğimde Meze Balık Restaurantta yaptım Rakı ve Balık keyfimi. Cunda Balıkçısının hemen karşısında burası, çok geniş ve güzel bir bahçesi var. Keyifli bir sohbet eşliğinde rakının keyfini çıkarabilirsiniz. Meze restaurantta 5-6 çeşit soğuk ve sıcak meze eşliğinde harika bir Tekir kızartma yedik. Meze olarak Semizotu salatası, midye dolma, börülce ki bence Ege'nin en güzel otlarından ve mezelerinden biri, Kalamar çıtır çıtır ve çok tazeydi ve patlıcan ezme tercih ettik yanında da buz gibi Tekirdağ rakısı. Yemeklerin lezzeti, balığın tazeliği ve Cunda akşamlarının keyfinin yanında servis ve güleryüzlü hizmetleri şahaneydi. Yemeğin sonunda tatlı olarak bize meşhur vişneli lor tatlısı ikram ettiler ama o kadar çok yedimki tatlının ancak tadına bakabildim ki şahaneydi. Sırd tatlı yemek için bile gidilebilinir. Bu muazzem yemek ve güleyüzlü servis için 100 Tl hesap ödedik 2 kişi için. Bunu sahilde ki restaurantlarından birinde yapsakdık çok rahat 2 katı ödememiz gerekecekti.
Sokakları keşfederken çok güzel ve ufak bir şarapevi bulduk. Vino Şarapevi. Ufacık bir mekan Güler Pastanesinin sokağında bulunuyor, dışarıda 4-5 tane masaları ve harika şarapları var. Biz yerel bir kırmızı şarap tercih ettik çok güzeldi. Çalan müzikler, keyifli sohbet, lezzetli peynirler ve meyveler eşliğinde uzun zaman geçirdik burada. Son günümüzde ada yemeklerini tatmak için kendimize yer ararken tesadüf eseri Vino'dan kendimize şarap almak için uğradığımızda önerebilecekleri bir yer varmı diye sorduk, onlarda bize biz varız bekleriz dediler. Son günümüzde şahane ada yemekleri tattırdılar bize. Kabak pabucaki, girit köftesi, börülce, patlıcan çığırtmai ve kelle peyniri ile yapılan sigara böreği. Kabak pabucaki ve girit köftesini ilk defa yedim ve ikisinide kendimi kaybederek yedim. Börülce tazecik ve tadına doyulmazdı. Aslında Cunda'da yediğiniz herşey çok güzel ve taze. Cunda'ya yolunuz düşerse Vino Şarapevi mutlaka gidilmesi gereken mekanlardan biri. Ev sahibi Reyhan Hanım'ın bunda katkısı çok fazla şüphesiz. İçtiğiniz herşeyi isterseniz eviniz içinde satın alabilirsiniz. Şarapların yanı sıra çok güzel ıtır ve sakız likörleri de var.
Cunda'ya da gittiğinizde yapmadan dönmemeniz gereken ritüeller var.
*Taş Kahve de mutlaka ada çayı ve sakızlı türk kahvesi için
*Dedenin Yerinde Ayvalık Tostunun tadına bakın. Bana göre en güzelini burada yapıyorlar.
*Aşıklar tepesine çıkıp manzaranın tadını çıkarmadan.
*Sahildeki dondurmacılardan sakızlı dondurma yemeden.
*Rakı-balık keyfi yapmadan, özellikle ada da çok fazla yenilen Papalina'nın tadına bakmadan
*Taksiyarhis kilisesini gezmeden.
*Zeytinyağı almadan dönmeyin.
Hem Ayvalık da hem Cunda'da çok fazla sayıda zeytinyağı satan dükkan mevcut. Ben tercihi Vino'nun sahibi Reyhan Hanım'ında yönlendirmesi ile Cunda da bulunan Has Ada zeytinyağlarından yana kullandım ve çok memnun kaldım. Bittiğinde internet siteleri üzerinden sipariş veriyorum 3 gün içinde gönderiyorlar. Sızma natürel ve erken hasatları çok güzel.
Ayvalık ve Cunda ile yazılabilecekler belki kalıp olarak aynı ama oraya her gidişinizde ayrı tatlar ve zevkler almak mümkün. Midilli'ye karşı Adanın rüzgarının ve güzel kokusunun tadını çıkartmak gelecek senenin planını yapmak mümkün.

4 yorum:

  1. Ne güzeldir gerçekten! Ben de pek severim. Bu yaz daha gitmek kısmet olmadı. Ağustos'ta bir misafirim geliyor, onunla gideriz diye ümit etmekteyim.

    YanıtlaSil
  2. Henüz bende gidemedim bu sene ama Eylül sonuna kadar gitmeyi bende ümit ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Şeytan sofrasına gidilmedi mi?hımm :))

    YanıtlaSil
  4. gidilmez mi :) resimlerini bulamadım sadece

    YanıtlaSil