10 Temmuz 2011 Pazar

Büyük İskender'in Ülkesi " Makedonya "




Evettttt beklenen yazıyı sonunda yazabilme firsatım var. Heyecanlı bir şekilde oturdum bilgisayarımın başına çünkü gezi öncesi bu bölgeyle ilgili çok blog ve site taradım ve istediğim ayrıntılı bilgileri bulamadığım için devamlı kızdım ve gittiğimde bunları paylaşacağım diye söz verdim her ne kadar biraz geçte kalsam sözümü tutuyorum .

Makedonya , Roma imparatorluğu, doğu roma imparatorluğu ve 600 yıl süren Osmanlı hakimiyeti ardından Yugoslavya ile başlayan birleşik devler ve 1991 ylında bağımsızlığını kazanan özel bir ülke Makedonya , Yunanistan bu ülkeyi makedonya olarak tanımıyor ona " Fyrom" ya da Üsküp( Skopje) demeyi tercih ediyor şimdi nedenlerini yazmıyorum merak edenler buradan okusunlar http://www.turkishgreeknews.org/tr/belcika-dan-makedonya-yunanistan-isim-sorunu-icin-cozum-ongorusu-2800.html
Makedonya'ya ulaşmak için iki alternatif mevcut bunlardan bir tanesi en kısa yolu havayoluyla THY direk uçuşları bulunuyor gidiş dönüş 600 TL civarı tutmakta. Diğer bir gidiş şekli ise karayolu biz bunu tercih ettik. İstanbul -Yunanistan ve Makedonya'ya giden bu hat tavsiye edeceğim gerçekten keyifli bir yolculuk eğer Sselanik'e uğrayıp Atatürk Evi'ni de ziyaret ederseniz yaklaşık 14 saatte Üsküptesiniz. Akşam saat 24:00 gibi yola çıkmanız tavsiye olunur sınır kapılarına geldiğinizde yoğunlukla karşılaşmamanız için
Dikkat Edilmesi Gerekenler
1) karayoluyla gidecek olanlar geçerli çok girişli (multiple) veya çift girişli transit schengen vizesine sahip olmaları gerekiyor. Yunanistan'a vize basvurusu sırasında " Makedonya'ya gideceğim diye değil FYROM'a veya Üsküp'e gideceğim şeklinde bildirmenizde yarar var.
2) Yurt dışı çıkış harcınız olan 15 TL ücreti sınır kapısında ödeyebilirsiniz.
3) Sınır kapılarında Yunan polisi beklediğimden daha naziktiler yalnız sizi araçtan indirip sıraya sokup tel tek pasaportlarınıza bakıp tekrar araca bindirmek gibi bir uygulamaları var hoşunuza gitmeyecek tek durum bu olacaktır.
4) Yunan sınırına geçmeden önce setur duty freesinden alışveriş yapabilirsiniz ama hakkınızı dönüşede saklayabilirsiniz yalnız gidiş te ki duty free daha ucuz 1 euro kadar.
------------------------------
Sınırı geçtiniz tebrikler Yunanistan'a Hoşgeldiniz şimdi yolunuz kavala gumulcine uzerinden Selanik ve ordan Makedonya sınırı
Yol boyunca ege denizinin muhteşem görüntüsü sizi hayran bırakacak ama çok dikkat edin yolda dinlenme tesisi ve benzinlik yok onun için stokunuz bol olsun Türkiye'de gibi adım başı tesis yok bir tane tesis var kavalaya geldiğinizde yol lenarında orda da çok çeşit olmasa da bir kahvaltı tabağı alabilirsiniz 4 euro ödeyerek sınırsız çay da yanında ama muhakak sorun :) .Yunanistan'a geldik Atatürk'un evini görmeden gitmek olmazdı tabii Selanik'e uğradık en duygulu anları yaşadığım o andır bir farklı duygu yaşıyorsunuz. Selanik konsolosluğu'nun içinde bahçede yer alan ev'e girmek için izin veya bilgi vermeniz gerekmiyor zaten siz kapıya geldiğinizde büyük bir bahçe kapısından bir bey geliyor ve hıosşgeldniz diyor sizden pasaport numaralarının yazılı olduğu ve isimlerin yer aldığı kağıdı uzatıp içeri giriyorsunuz. Yalnız içerde grup varsa bekiyorsunuz o vakitte öyle kapıda beklemeyin etrafı gezin özellikle dışardan görüntüsü için biraz 100 metre ileri gidiğ sağ dönün yolun yukarısına çıkın dış cephesine göz gezdirin ve vaktiniz varsa o sırada hemen yanlarda bulunan kahve dükkanları veya kahvehanede bir kahve için. Atatürk evini gezidkten sonra 2 saat sürecek sınıra ulaşıyoruz.Yunanistan'dan ayrılışımız da gelişimiz gibi biraz sakince çok hızlı hareket etmiyorlar . Makedonya sınırında güzel bir güleryüz var sınır polisi nazik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize uygulamasından muaf chipli pasaportlarla birlikte hızlı hareket ediyorlar.
* Makedonya sınırından geçtikten sonra solda döviz bürsou var Euro'nuzu Makedon dinarına çeviriyorsunuz 1 Euro : 60 Makedon Dinarı
* Süpermarkette 1 litre Su 20 Dinar
Makedonya sizi çok şaşırtacak yeşiline hayran olacaksınız. Karadeniz'e gidenler bilir orda ki yeşile hayransanız Makedonya tam size göre gözünüz yeşile doyacak.
Üsküp'e yaklaşık 2 saatlik yolculuktan sonra ulaşıyoruz. Makedonya demek " Vardar Nehri " demek Çok bakımlı kullanıyorlar diyemem ama şehre ayrı bir hava kattığı kesin. Üsküp ( Skopje) ikiye ayrılmış durumda vardar ikiye bölüyor vardar'ın sağ tarafı Osmanlı'nın 600 yıl hüküm sürdüğü kale ve eteklerinde evleri Türk çarşılarıyla Beypazarı, Odunpazarı havasına sahip. Sol taraf ise Skopje'nin yeni modern yüzü modern cafeler , heykelleri alışveriş merkezleriyle modern görünüme kavuşmuş durumda.
Yalnız şehir şantiye alanı gibi her yerde inşaat var. En büyük hatayıda şehrin mimarisinde yer alan Balkan esintisini yok etmek ister gibi Barok üslupta mimari yapıları inşaa ediyorlar. Şehir görünümünü prag veya roma gibi Avrupa başkent görüntüsüne kavuşturmak istiyor.Bu konuda da oldukça gayretliler. Şimdi sizi biraz foto seyrine ve kısaca gezi tiplerimi ileteceğim.


Üsküp meydanında yeni dikilen Büyük İskender Heykeli ( Yunanlılar bu heykelin dikilmesinden çok rahatsızlar Büyük İskender'in Başı Yunanistan'a bakıyor elinde kılıcıyla :)


Üsküp'te neler yapabilirsiniz
* Eski şehir vardar taş köprüsünden geçip kale'ye çıkabilirsiniz. Ardından kale'nin yanında modern sanat müzesi bulunmakta. Ben gittiğimde balkan ülkesinin sanatçılarının çalışmaları vardı .Ziyaret edilebilir. Ardından şehir merkezinde Arkeoloji müzesi ziyareti yapıabilir. Burada çok birşey beklemeyin özellikle İstanbul Arkeoloji Müzesini gezenler veya Anadolu Medeniyetleri Müzesinden sonra burası size hafif gelebilir. Gece muhakak eski şehirde eğlenceye kendinizi bırakın balkan müzikleri çalıyor tüm barlar bir tanesi muhakak size hitap eder. Bol Hande Yener ve Serdar Ortaç çalıyor aynı zamanda şaşırmayın çoğu türkçe biliyor burdaki kişiler özellikle Arnavut kökenli müslümanlar Türkçeye azda olsa biliyor.
Nerde Konakladım
wip hotel otel şehir merkezine yürüyerek 15 dakika uzaklıkta yalnız gece saat 11:00 den sonra yürüyerek gitmek tavsiye edilmiyor taksiye binebilirsiniz şehir merkezinden taksi 100 dinar tutuyor buda 5 lira demek.
http://www.wiphotel.com.mk/
Otelden memnun kaldık yalnız kahvaltı beklentilerimizin altındaydı.Akşam yemeği de alabilirsiniz ama eğer bireysel bir geziyse akşam yemeğini kendiniz organize edebilirsiniz.
Restoranlar çok ucuz iyi mekanlarda bira ,pataes kızartması, balkan kaşarlı köfte ve salata içi ödeyeceğiniz maksimum para 300 dinardır. Bu da 5 Euro demek siz düşün artık :)

Bu yazıda gittiğim şehirler olan Ohrid, Bitola , struga yok onlar için biraz daha sakin bir kafaya ihtiyacım var.

Aklınıza takılan bir soru istek olursa ulaşın memnuniyetle cevaplarız.

Son olarak ben Makedonya'yı, insanlarını çok sevdim sizde seveceksiniz. Yalnız Üsküp'teTürk hayranlığı var kendinizi " Amerikalı " gibi hissedebillirsiniz



1 yorum:

  1. tebrik ederim güzel bir yazı olmuş.yazan ellerinize, gezen ayaklarınıza sağlık :)

    YanıtlaSil