27 Haziran 2011 Pazartesi

Üzüm ve Şarap Adası: Bozcaada

Bozcaada bu yaza çok hızlı ve hazırlıklı başladı. Haziran’n ilk haftası önce Yerel tatlar fetsivalini hemen sonrada 7. Bozcaada şarap tadım günlerini hayata geçirdiler. Bozcaada Gökçeada’ya göre daha popüler olmasına rağmen bu etkinliklerle Kuzey Ege’nin en popüler tatil rotalarından biri olma iddiasının peşini bırakmıyor. Doğal ve tarihi sit alanı olduğu içinde kocaman tatil köyleri ve oteller tarafından ele geçirilmemiş durumda olduğundan, küçük ve samimi mekanlar sunuyor misafirlerine. Birçoğu ada halkı tarafından işletilen pansiyon ve bağ evleri ama büyükşehirlerden gelip ada’ya yerleşenler tarafından da açılan butik işletmeler sayesinde her bütçeye ve zevke uygun konaklama mekanı bulabilmek mümkün.

Bunların arasında bağ evleri de var, pansiyonlarda, küçük otellerde. En fazla alternatifi bulabileceğiniz site ise http://www.kucukvebutikoteller.com/results.aspx Her bütçeye uygun konaklama mekanı bulmak mümkün adada. Bunların arasında benim favorim Rengigül konukevi, Akvaryum Otel ve Nar Bağevi. Akvaryum Otel ada’nın en eski pansiyonlarından biriydi. İlk açıldığı yıllarda ada’nın en ıssız köşelerindendi. Ufacık bir pansiyondu. Daha sonra sahipleri bu pansiyonu 15 odalı şahane bir otele dönüştürdü. Yine ada’nın en güzel yerindeler önceden elektirik bile olmayan pansiyonda şimdi jakuzi bile var. Uzun lafın kısası Ada’da kalacak yer alternatifi çok ama Temmuz ve Ağustos en kalabalık zamanları bu sebeple önceden rezervasyon çok önemli.

Ada’da lezzet alternatifi fazla. En önemlisi Ege otlarının ve balıklarının günlük tüketilmesi. Liman da ki balık restoranları arasında bir çok alternatif var. Bunların en meşhuru Koreli özellikle mezeleri çok iyi. Ayrıca sokak aralarında keşfedilmeyi bekleyen birçok mekan bulabilirsiniz.

Ada’ya ait özel günler oldukça fazla, Tatiliniz bu tarihlere denk gelirse daha şenlikli geçecektir.

■Yerel Lezzetler Festivali- Haziranın ilk haftasonu
■Şarap Tadım Günleri – Haziranın son haftasonu
■Yelken Yarışları –Temmuzun 2. haftasonu
■Ayazma Panayırı – 26 Temmuz
■Ozanın Günü – Ağustosun ilk haftasonu
■Yunatçılar Yıldönümü Kutlaması- Ağustos ortası
■Bağbozumu Festivali – Eylülün ilk haftasonu

Ada’dan yapmadan dönmemeniz gereken ritüeller var. Bunların başında;

■Ponente Fenerinde gün batımını Ada şaraplarının eşliğinde izlemek.
■Bozcaada Kalesini gezmek
■Ada’nın şarap üreticileri olan Corvus, Talay, Gülerada, Yunatçılar şaraplarının fabrika ve butiklerini keşfetmek. Ada şarabı almadan dönmemek.
■Rum Mahallesini dolaşarak ada sokaklarını keşfetmek.
■Sakızlı türk kahvesi ve ev yapımı limonata içmeden dönmeyin.
■Bozcaada diyince ilk akla gelen Rengigül Konukevi’nin efsane kahvaltısından tatmadan Ada ziyareti tamamlanmış sayılmıyor.
■Çarşamba pazarından Ege otlarını keşfetmeden ve nohutlu ekmek almadan.
■Eğer tatilinize denk getirebiliyorsanız Bağ bozumu zamanı adada olabilmek tam bir şenlik.
Bozcada kısaca Üzüm ve Şarap adası. İyi tatiller.

1 yorum:

  1. Sayın Yazar,

    Bloğ'unuzdaki yer alan ilginç yazılarınıza farklı bir zenginlik getirecek yeni platformu size tanımak isterdim.
    www.citibuzz.com

    keyifli kalemler
    Olgu

    YanıtlaSil