28 Mart 2012 Çarşamba

EFSANENIN İZİNDE BUZBAĞ’IN PEŞİNDE ŞARABIN SIRLARI
































2 yıldır kıskanarak takip ettiğim bir organizasyonu var Buzbağ Şarapları’nın. ”Efsane Gurmelerini Arıyor”. Geçen senede başvurmuş ama maalesef seçilenler arasına girememiştim. Bu sene yine çok sevdiğim bloglardan biri olan http://www.pecetedennotlar.com/ gezinirken yarışma başvurusunu gördüm ve hemen doldurdum. Üstelik bu sene blog sahiplerinin moderatörlüğünde gerçekleşeceğini okuyunca daha bir heyecanlandım. Sonuçta uzun zamandır heyecanla takip ettiğim bloğun şahane sahibesi Ayşem Öztaş ile de tanışmak vardı işin ucunda. Sonunda dualarım kabul oldu ve Efsana Gurmlerini Arıyor etkinliğinin 22/03 Köşebaşı Restaurant’ta gerçekleştirilecek ilk yemeğine davet edildim. Üstelik bir misafirim ile birlikte. Şarap ve şahane lezzetler eşliğinde unutulmaz bir 3 saat yaşattı bize Kayra Wine Center ve Buzbağ ekibi.
En başından Buzbağ şaraplarından başlayarak yazmak istiyorum bu keyifli geceyi. Buzbağ bu toprakların en eski şarap markalarından biri. 1944′ten beri Elazığ yöresinde yetişen Öküzgözü ve Diyarbakır yöresinden yetişen Boğazkere üzümleriyle Elazığ’da üretiliyor. Buzbağ adını ise Harput’un Buzluk Mağaraları‘ndan almış. Şişe etiketlerinde; bolluk, bereket ve sürekliliğin sembolü olan Selçuklu motifi kullanılıyor. Anadolu’nun kalabalık sofralarını temsil eden bu desen, Buzbağ Şaraplarının simgesi olmuş.  Buzbağ Şarapları’nın üretildiği bölge 6000 yıl öncesine kadar bağcılık geçmişi olan bir tarihe sahip. Bu sebeple içtiğimiz bu şarap aslında bir efsaneyi devam ettirir nitelikte.
İşte böyle bir efsaneyi dinleyerek başladık geceye. Sonra tüm gece şarapla ilgili sırları bizimle paylaşacak olan Kayra Wine Center Eğitim Müdürü Ayça Budak şarap tadımı ile ilgili temel bilgiler ile gecenin ye yemeklerin açılışını başlatmış oldu. Çok zengin bir menü eşliğinde gerçekleştirdik Buzbağ şarapları’nın tadımını.
Başlangıç olarak Peynir Tabağı, Balon Pide ve Tereyağı ile Buzbağ Beyaz’ı tattık. Buzbağ Beyaz Kapadokya Bölgesi’ndeki mineralli toprakta yetişen Emir ve Tokat Bölgesi’nde yetişen Narince üzümlerinden üretiliyor. Buzbağ Beyaz; limon çiçeği, bergamotlu çay ve kayısı aromaları eşliğinde ferahlatıcı ve peynirin güçlü yağlı dokusuyla çok güzel dengeleyen bir asidite oranına sahip. Buzbağ Beyaz’ı aynı zamanda Tavuk etleri ve balık çeşitleri ile de rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Başlangıçların hemen ardından tadım, mezeler ile devam etti. Meze olarak; Gavurdağı, Toros, Çiğ Köfte ve Abagannuş ile Buzbağ Klasik tadımını yaptık. Buzbağ Klasik Öküzgözü-Boğazkere üzümlerinin kupajından üretilen bir kırmızı şarap.  En iaddalı eşleşmeyi çiğ köfte ve Buzbağ Klasik ile yaptık sanıyorum. Çiğ Köftenin yoğun baharatlı ve acı tadına rağmen Buzbağ Klasik tadımda dengelemeyi başardı. En son aklıma gelecek olan Çiğ köfte şarap eşleşmesi hiç fena sonuçlanmamış oldu böylece.
Mezelerin hemen arkasından Ara sıcaklar ve Buzbağ Elazığ Öküzgözü ile tadıma devam ettik. Ara sıcaklarda Patlıcan söğürme, içli köfte, Fındık lahmacun, minik peynirli pide, humus ve çöp şiş ile birlike oldukça kalabalık bir menüyle tadım yaptık. Buzbağ Elazığ Öküzgözü meyvemsi ve canlı karakteri ile Öküzgözü üzümünün asidite ve tanen dengesiyle içimi rahat olan bir şarap. Ara sıcaklar arasında favorim içli köfte  ve çöp şiş oldu. Buzbağ Öküzgözü son derece acı olan Patlıcan söğürmeyi bile dengeleyebildi.eştirme çiğ köfte ile yaptığımız tadım sırasındaydı. Çiğ köftenin  yoğun baharatı ve acısı Buzbağ Klasiği biraz zorlasada çiğ köfte ve şarap ikilisi en  son aklıma gelen seçim olacakken olabileceğine şahit oldum. Ama Buzbağ Klasiğime eşilk etmesinden memnun olduğum  meze Abagannuş oldu.
Ara sıcakların arkasından ana yemekler ile devam ettik. İlk olarak Buzbağ Diyarbakır Boğazkere eşliğnde Tarsusi Kebap ve Pideli Şaşlık yedik. Boğazkere şarabı benim her zaman tek başına  içmekte tereddüt ettiğim bir monosepaj şarap olmuştur. Ama Buzbağ Boğazkere üzümü diri ve güçlü karakterde olmasından dolayı içimi son derece keyifli. Tarsusi Kebaba tanenli yapısı ve karadut, böğürtlen, tarçın aromaları ile keyif kattı. Yöresel yemekler en çok  kendi yöresine ait şaraplarla yakışıyor sanırım.
Ana yemeklere gecenin ağır topu sabırsızlıkla beklediğimiz Buzbağ Rezerv ile devam ettik. Bu muhteşem şarabın yanında bize; Terbiyeli şiş, pirzola kaburga, patlıcanlı kebap eşlik etti. Buzbağ Rezerv Öküzgözü, Boğazlere üzümlerinin kupajından üretilen eşsiz bir Türk şarabı. Fransız meşesinden yapılmış özel fıçılarde 24 ay dinlendirildikten sonra piyasaya sunuluyor. Derinlikli karakteri ve kupajindaki Boğazkere’nin yüksek tanen oranı sayesinde, 15 yıla kadar yıllandrılabiliyor. bu şarapla bana göre ne yerseniz harika olabilir ama bizim tattığımız ana yemekler arasında pirzola kaburga çok güzel bir uyum sağladı.
Oldukça yoğun bir tadım gecesi oldu benim için ama henüz bitmedi yemeğin hemen ardından Köşebaşı’nın harika künefesi, dondurmalı irmik helvası ve tahinli kabak tatlısı dondurmalı bir şekilde üstelik gecenin kapanışını yaptılar. Ama gecenin süprizi sevgili Ayşem Öztaş’ın kendi elleri ile bize özel şahane sunumuyla hediye ettiği Biscottiler oldu. O kadar yemeğin üzerine eve gidene kadar yolda tükettim hepsini. Tekrar ellerine sağlık.
Bir dakikası bile aksamayan iyi şarap, güzel yemek ve şahane sohbetle geçen şahane bir akşam yaşattılar bize. Tattığım her şarap doğru tüketildiğinde kendi efsanesini yaşatıyor. Tabi ki Buzbağ Rezerv bambaşka ve bir çok ödüllü şarapla boy ölçüşebilecek kadar iyi.
Şarap bir efsane ve herkes için kendi efsanesini yaratmaya devam ediyor. Buzbağ Bu Toprakların Efsane Şarabı. Kayra Wine Center’da daha fazla zaman geçirmek dileğiyle…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder