7 Ekim 2010 Perşembe

Zeytin İçin Hasat Zamanı


Ege'yi sevip hayran olup da zeytine, zeytin ağacına bağlanmamak mümkün değil gibi. Zeytin benim için; bereket, huzur, sağlık, aşk gibi. Bu seneye başlarken yılın ilk gününde annemleri ziyaret etmek için zeytin ağaçlarının arasında yolculukla başlamıştım yeni yılın ilk gününe. O zaman dedim ki bu bana bir işaret olmalı bu sene sürprizli belkide hayal ettiklerimin benimle olacağı bir sene olur. Seneni sonuna doğru gelirken baktığımda hiç de kötü bir yıl olmamış ya da ben zeytin ağaçlarımın uğurunu bozmak istemiyorum.

Zeytin hasadı başlamak üzere. 5-6 yıldır Ayvalık Murateli köyünde yapılan Zeytin Hasat günleri bu sene de yapılacak. Bu sene 22-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek festival. Geçen sene 6-8 Kasım da yapılmıştı. Festivalin açılışı Zeytin duası ile başlıyor
Yine bu sene 28-30 Ekim tarihleri arasında Alaçatı Taş Otel konaklayacak misafirlerini zeytin toplamaya götürecek. Topladıkları zeytinleri sıktırarak aldıkları yağı aralarında paylaştıracak. Ayrıca yenecek olan enfes Ege yemeklerini unutmamak lazım.
Tasotel.com 0232 716772

Zeytini ve zeytinyağını daha yakından tanımak isteyenler ve kısa bir eğitim almak isteyenler Kaz dağlarında bulunan Çetmi Han'ı tercih edebilirler. Zeytin Hasadı adı verilen ilk adımda zeytinin kusurları anlatarak toplanacak, kırma ve yeşil zeytin yapımı anlatılacak. Zeytinyağı tadımı adı altındaki 2. adımda; zeytinyağının içeriği, kusurları ve sızma zeytinyağının özellikleri anlatılacak.
Çetmi Han 0286 752 6169 www.cetmiyesilyurt.com
Zeytinle haşır neşir olmak için alternatif çok. Ege'nin en bereketli zamanları üstelik bu zamanlar.

1 yorum:

  1. Zeyinn hasadı ve bbag bozumu ege nin icileri eski caglardan gunumuze kadar devam eden gelenek hala ayni rituellerde devam etmesede yine de bir seyler yapiliyor yazi da cok guzel olmus hatirlatiyorsun bize bu guzel zamanlari ellerine emegine dusuncene saglik sevgili arkadasim
    tuncer

    YanıtlaSil