27 Temmuz 2010 Salı

TİRİLYE ( ZEYTİNBAĞI )







Tirilye, hafta sonu tatilinizi geçirmek ve ya birkaç gün şehirden kaçıp kafa dinlemek için çok uygun bir yer. Yeni ismi ile Zeytinbağı olarak geçiyor. İstanbul-Mudanya feribot seferleri ile Mudanya'ya ulaşabilir, Mudanya'dan da 45 dakika da bir Tirilye'ye kalkan dolmuşları kullanabilir ve ya taksi ile ulaşabilirsiniz. Mudanya^'ya 11 km uzaklıkta.
Tirilye en çok zeytin ve zeytinyağları ile tanınıyor. 1924 yılında ki mübadeleden önce genelde Rumların yaşadığı bir yerleşim yeriymiş. Eski evlerden ve kalan kiliselerden Rum izlerini görmek mümkün. Rumlardan kalan 3 manastır, 4 tanede kilise var. Birçoğu bakımsız ve harap durumda aralarında ev olarak kullanılanda var. Aya Stefanos Kilisesi (9.yy.) Osmanlılar zamanında camiye dönüştürülmüş. Şimdiki ismi ise Fatih Cami
Tirilye sokaklarını keşfe çıkarak bir gününüzü keyifli geçirebilirsiniz. Tarihi yapıların çok iç açıcı durumda olmasa da keşfe değer. Yürüyüşün sonunda tepede güzel bir manzaraya hakim Çamlı kahvede yorgunluk kahvelerinizi içebilir, manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
Tirilye de kalabileceğiniz 6-7 tane pansiyon ve 1 tanede otel var. İstanbul'a yakın olması sebebi ile özellikle hafta sonu gitmeden önce rezervasyon yaptırmakta fayda var. Biz gittiğimiz de Çınar Motel de kaldık 7-8 odalı eski bir Rum evinin pansiyona dönüştürülmüş haliydi aslında. Tirilye ye gittiğinizde yemeniz gereken ilk şey balık. Biz akşam yemeğimizi Çınar Motel'in restaurantından yedik, sabah Cavit Bey ile konuşarak karar verdiğimiz gibi bize harika bir levrek ızgara hazırladı. Hayatımda yediğim en güzel ızgara levrekti. Sevgili üstat Vedat Milor'un her defasından başarılı ızgara da balığın dışı çıtır çıtır içi sulu ama eti yumuşak olur kurumaz tavsiyesi aklıma gelerek yedim ve önüme getirilen bu ızgaranın bu tanıma tam anlamıyla uyduğuna karar verdim. Levrek ile birlikte kalamar, zeytinyağlı enginar, midye ve patlıcan tercih ettik. Balık kadar mezelerde son derece lezzetliydi. Bu kadar başarılı bir yemek ve servisten sonra ödediğimiz meblağ ise İstanbul fiyatlarının neredeyse üçte biri idi.
Zeytin ve zeytinyağı ünlü olan bu yerden alışveriş yapmadan dönmek istemezseniz; Köy meydanında her gün köylülerin kurduğu bir pazar var. Zeytin, zeytinyağı, mevsim meyveleri, zeytinyağlı sabunlar alabileceğiniz çok güzel tezgahlar var.
Hafta sonu için kısa bir tatil yapmak, şehirden uzaklaşmak ama çok yorulmadan bunu yapmak, bol yürüyüş yapmak ve şahane balık yemek için Tirilye çok uygun ve güzel.

Çınar Motel
Telefon : 0 224 563 20 33

Melek Pansiyon
Telefon : 0 224 563 26 67

Trilye Pansiyon
İrtibat : Pınar Balcı
Telefon : 0 224 563 22 15
Web : www.trilyepansiyon.com

Tarhan Butik Otel
Telefon : 0-224 563 26 66

1 yorum: